Documentary “Almost a Revolution”香港紀錄片《幾乎是,革命》放映會+與導演對談

Walaupun mengalami gas pemedih mata, mereka masih berani; walaupun tangkapan berlaku, mereka masih kembali, dan teruskan perjuangan…… Gerakan Payung adalah orang HongKong berjuang untuk hak mengundi bebas.Sejak Profesor Benny Tai pertama meluangkan idea keingkaran rakyat (Civil Disobedience ) pada tahun 2013, aktivis di Hong Kong telah melibatkan diri mereka dalam perjalanan panjang berjuang untuk hak mengundi bebas. Dalam filem ini, ia telah dokumenkan 7 aktivis bahawa mereka bagaimana berhimpun, protest, berbincang, dialog, mogok belajar, pertemuan dengan pihak pemerintah Beijing, mogok lapar dan lain-lain usaha.
 
Sesungguhnya perjuangan gerakan sosial adalah berliku-liku, anak muda mampu memprotes dengan cara dan gaya yang berbeza dan juga berani bertembung dengan pandangan yang berbeza. Semasa proses perjuangan, pemikiran dan sentimen mereka turut mengikuti gerakan rakyat tersebut turun naik seperti gelombang. Apabila gerakan ini terhenti, kebanyakan daripada mereka telah ditangkap dan ditahan oleh polis. Nampaknya perjuangan mereka belum selesai.
 
Kebingungan, kesangsian, kemarahan dan kesuraman selalu menyelubungi gerakan rakyat selepas demonstrasi jalan raya disurai. Kami ingin menjemput saudara-saudari hadir dan mengkaji semula gerakan rakyat di Hong Kong dan di Malaysia melalui video ini yang bercerita tentang Gerakan Payung di Hong Kong. Gerakan Payung ataupun Gerakan BERSIH haruslah kita kaji semula agar gerakan-gerakan rakyat kita akan terus maju ke depan.
 
催淚彈落下,抗爭者無畏無懼,堅守陣地;街道失守,佔路者再接再厲,伺機重奪……雨傘運動,沉重、亮麗,誌記了香港人爭普選的堅毅。自2013年初,戴耀廷提出公民抗命爭普選後,不少香港人投入了運動,《幾乎是,革命》紀錄了七位抗爭者的投身及參與。遊行、示威、商討、會談、罷課、上京、絕食……能夠做的,他們都做了。
 
運動過程迂迴曲折,年輕一代以不同的抗爭模式介入,有人認同有人反對,他們的思考與情緒,也因著運動的起伏,高高低低。運動暫停,他們大部份卻被警方預約拘捕,抗爭似乎還未完結。
 
Bersih街頭有運動後,有太多的困頓、疑惑、不忿,失語,需要不斷的梳理和檢視,我們藉由這部片子和香港雨傘運動來探討大馬社會運動抗爭的重要命題。
Tarikh 日期: 2/8/2016 (星期二 Selasa )
Masa 時間: 7:30﹣11:00 pm
tempat 地點: Auditorium KLSCAH 隆雪華堂二樓講堂
Film 放映電影: Occupy Central in Hong Kong -Almost A Revolution 香港佔中記錄片《幾乎是革命》
Durasi filem panjangnya 3 jam, selepas tanyangan akan kita sama-sama berdialog dengan direktor Kong King Chu
片長三小時,放映後導演江瓊珠將與觀眾交流
 
*Bahasa Kantonese dengan English Subtitles
 
Koordinator: : KLSCAH Youth
主辦單位:隆雪華青

almost revolution3-01-01-01